Träkvista Sjöscoutkår Birka Scoutdistrikt Svenska Scouter
Träkvista Sjöscoutkår
Scoutkåren med gemenskap och engagemang


Avdelningar Lokaler Programmål Scouttidningar Kontakta oss

Tankar om utrustning

Att köpa friluftsutrustning är inte alltid särskilt enkelt. Utbudet är mycket stort, och både pris, funktion och kvalitet varierar. Den här sidan riktar sig framför allt till dig som är scoutförälder i Träkvista Sjöscoutkår. Det innehåller inga "absoluta sanningar", utan är enbart avsett som en vägledning i friluftsdjungeln. På sidan relateras det ibland till junior- och patrullscoutgrenen. Detta bygger på tanken att en miniorscout inte skall behöva ha någon specialiserad friluftsutrustning utöver ett liggunderlag, medan man i junioråldern börjar köpa in sådant som sovsäck etc. Efter den stegring av friluftslivet som sker i patrullscoutgrenen bör scouten inför seniorgrenen ha en komplett friluftsutrustning anpassad till det egna behovet.
Om man börjar i scouterna under eller efter juniorgrenen kan det bli drygt att med en gång köpa all utrustning innan man ens vet hur bestående intresset är. Försök gärna att låna från någon, eller prata med ledarna som ofta kan låna ut vissa prylar över en hajk.
De märken som anges i slutet av varje stycke är långtifrån de enda som kan rekommenderas, utan är bara avsedda som exempel på firmor med erkänt bra produkter.

KLÄDER
Normalklädesplagget för all vår verksamhet är förstås scoutskjortan med halsduk. Vi vill att alla scouter har en skjorta under första året i juniorerna. Skjortor säljes via kåren på någon av våra försäljningsdagar ca 2 gånger per termin eller via GetOut.
I utrustningslistorna talas om varma kläder, vindtäta kläder och regnkläder. Här följer några tankar om respektive kategori:
Varma kläder måste förstås tolkas efter årstidens behov. Hit räknas långkalsonger, mössa och tjocka sockor, kläder som kan vara utmärkta att ha på sig i sovsäcken även en bit inemot sommaren eller ute på sjön. Den tjocka, stickade tröjan är något som alltid bör finnas med ut på hajken: Ett utmärkt alternativ är de mycket populära tröjorna och jackorna i "fleece"! De här kläderna behöver man sällan köpa speciellt för friluftslivet, utan brukar finnas i garderoben hemma.
Med vindtäta kläder menas normalt "vindtät jacka". Den behöver sällan vara något märkvärdigt Vilken oöm, inte alltför tjock jacka som helst i tättslaget tyg duger utmärkt. Den är avsedd att kombineras med den tjocka tröjan vid behov, och varken behöver eller bör därför vara alltför varm i sig.
Regnkläder finns i flera olika utföranden: Det bästa för hajkbruk är de vanliga, tjocka regnställen som man kan få för ett par hundralappar. Undvik tunna, lätta regnkläder i nylonväv eller s.k. "Windbreakers"!!! De håller inte tätt i längden, och att vara genomblöt utan att kunna göra något åt det på, en hajk är bland det värsta som finns!
I handeln finns sen några år några material som kombinerar den vanliga, vindtäta jackan med vattentäthet. Man brukar säga att kläderna "andas" ut kroppsfukt. Materialen, som bl.a. går under namnen Gore-Tex, MPC eller H2No, ger för det mesta väldigt bra triluftsplagg, men är mycket dyra, och rekommenderas därför inte för den som fortfarande växer ur kläder.

SKORNA
Skavsår och ömma fötter är något som många tror "hör till" friluftslivet. Så behöver det inte vara, om man är villig att lägga ned lite tid och pengar på bra vandrarskor.
För juniorscoutgrenen är det kanske inte aktuellt att investera i särskilda vandrarskor. Det blir ett stort utlägg till ett par växande fötter, och hajksträckor och packning är sällan så betungande. De skor man går i bör dock vara stabila och hela, vare sig det gäller gymnastikskor eller stövlar (Beroende på väderlek). Kom ihåg att rena seglarstövlar är sällan gjorda för att gå längre sträckor i!
I patrullscouterna kan det bli aktuellt att investera i ett par ordentliga vandrarskor. De finns i tre typer:
Vandrarstövlar med uppbyggd sula.
Något billigare än kängor, slitstarka, absolut vattentäta och vanligen med bra stöd för foten. Ger dock inte alltid den allra bästa komforten, och det kan bli svettigt om det blir varmt. Tillverkas bl.a. av Tretorn och Nokia.
Kängor med högt skaft.
Mycket bra stöd för foten, och mycket bekväma om man finner en passande modell. Måste gås in, och kräver viss skötsel för att hålla sig vattentäta. Graninge och Lundhags är klassiska märken.
"Kontinentala" vandrarkängor med lågt skaft.
Sköna, med varierande stöd för foten. Finns både vattentäta och "vanliga". Det låga skaftet ger sämre skydd mot väta, och ibland dålig stabilitet. Det finns ett enormt utbud av den här typen av kängor, i milt sagt varierande kvalitet. Bra märken är bl.a. Meindl, Dachstein, Hanwag och Asolo.
När man väljer skor, är det viktigaste att låta fötterna bestämma, gärna med några kilo packning på ryggen. Prova ut och använd vandrarskor med ett extra lager sockor i! Det är den bästa garantin mot ömma fötter!

RYGGSÄCKEN
Ryggsäcken hör till de få saker inom friluftsutrustningen som ofta inte kan "ärvas". En ryggsäck av felaktig storlek eller modell kan göra även en kort sträcka till en jobbig upplevelse. Om packningen är tung kan en felaktig ryggsäck även orsaka skador. En rätt anpassad ryggsäck däremot, är faktiskt det mest ergonomiska sättet att bära överhuvudtaget!
Ryggsäckar finns i två olika huvudtyper: Klassiska "ramsäckar" med utvändig ram, och s.k. "ramlösa" säckar, med en stomme av aluminiumskenor som är invändig i säckens ryggplatta. (Det finns även "ramlösa" säckar utan aluminiumskenor e.d. i. Dessa är inte gjorda för att bära tyngre i, och bör undvikas för hajkbruk!)
Ramsäckarnas fördel är att de är stabila och lätta att packa i. På ramen är det också lätt att fästa extra utrustning m.m. utan att behöva packa om. På minussidan kan sägas att det kan vara svårt att anpassa en ramsäck till ryggen: säckens passform och "känsla" är mycket viktig! Bra ramsäckar görs bl.a. av Haglöfs och Fjällräven.
"Ramlösa" säckar är en nyare företeelse. De har ofta större möjligheter att anpassa bärremmar och ryggsida individuellt, något som gör att säcken kan bli bekvämare att bära, och att man i viss mån kan "växa" i säcken. Den största nackdelen är att säcken måste packas noggrannare: Det går inte att "knöla ner och knyta fast" grejorna! Bra ramlösa säckar tillverkas bl.a. av Karrimor, Berghaus och Haglöfs.
Vid val av ryggsäck är det viktigaste att säcken passar i rygglängd till bäraren! Säcken måste provas ut som ett klädesplagg i butiken, med åtminstone några kg packning i! En juniorscoutsäck bör hålla 35-45 liter, medan en säck för patrullscouter bör ha 50-60 liter i packvolym.

SOVSÄCKEN
Att frysa om nätterna hör till det värsta man kan råka ut för på en hajk. Därför är det viktigt att ha en bra sovsäck. Det går dessutom utmärkt att "växa i" en sovsäck, så om man är villig att satsa lite pengar och se framåt kan det vara en ide att investera i en ordentlig sovsäck redan i juniorscoutåldern.
Sovsäckar skiljer sig framför allt ifråga om isoleringsmaterialet.
Dun är den klassiska isoleringen. Dun är varmare, mycket lättare och tar mindre plats i packat tillstånd än något syntetmaterial hittills. Dunets nackdelar ligger i att det är fuktkänsligt, och i priset: Det är numera endast de exklusivaste säckarna som isoleras med dun, och de kostar ofta mer än det dubbla än en motsvarande syntetsäck. Att köpa en dunsovsäck för vanligt scoutbruk är knappast motiverat idag.
Syntetfiber finns i en rad olika tekniker och märken: De effektivaste kallas Microsoft och Quallofill, men lika mycket av värmen ligger egentligen i sovsäckens konstruktion. Sovsäckar med syntetfiber är lättskötta, relativt billiga och inte särskilt känsliga för väta, och kan rekommenderas för scoutbruk.
Tillverkarna brukar klassa sina sovsäckar till olika "sovtemperatur". Man bör nog komma ihåg att det kan variera mycket i klassning mellan olika firmor, och att man är olika frusen av sig själv också! En vanlig scoutsovsäck som man vill kunna ha i några ar bör gärna vara klassad till några minusgrader. Något som både ökar sovsäckens effektivitet och livslängd kan vara att ha ett påslakan inuti sovsäcken, och ett speciellt överdrag utanpå(det senare särskilt i vindskydd). Om sovsäcken är mycket längre än sovaren, kan man gärna snöra ihop sovsäcken en bit från fotändan, för att minska den volym som måste värmas upp. Man kan också komplettera med sovkläder.
Bra märken för sovsäckar är bl.a. Caravan, Ajungilak och Haglöfs.